Haberler

ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞUNUN 98. YILI KUTLU OLSUN

  • 13.10.2021
  • canakkale
Sayın Üyemiz ve Hemşehrilerimiz 
Bilindiği üzere Lozan Barış Antlaşması'nın TBMM tarafından onaylanmasından sonra İstanbul’un işgal kuvvetlerince boşaltılması 23 Eylül - 6 Ekim 1923 tarihleri arasında  tamamlandı. Zaten var olan hükümet merkezi sorunu yabancı güçlerin çekilmesiyle daha da önem kazanmıştı. İsmet İnönü ve arkadaşıyla Ankara'nın "başşehir" olmasını öngören tek maddelik kanun teklifini 9 Ekim 1923'te Meclise verilmiş ve teklif 13 Ekim 1923 günü Meclis Genel Kurulunda görüşülerek kabul edilmiştir. Ankara'nın başkent olarak belirlenmesi Cumhuriyet'in ilanı hız kazandırmıştır.
Ankara, bağımsızlık mücadelesinin zor günlerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah ve yol arkadaşlarına karargâh olmuş, milli mücadelenin başarıya ulaşmasında tarihi rol oynamıştır.Anadolunun Bozkırında kurulan Ankara Başkent olarak Cumhuriyet le birlikte  sonsuza dek kalacak ve yaşayacaktır.
Ankara'nın Başkent oluşuna ve Cumhuriyetin kurulmasına Gazi Mustafa Kemal Atatürk  önderliğinde canlarını hiçe sayan şehit, gazilerimiz başta olmak üzere kadınıyla, erkeğiyle yaşlısıyla genciyle , çocuğuyla katkı verenleri bir daha saygı ve rahmetle anıyoruz. Saygılarımızla .
 
Mehmet Ali ATAY
Dernek BAŞKANI
  • ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞUNUN 98. YILI KUTLU OLSUN